2016.-tól változik a teljesítés időpontja

megosztás:

2016. január 1-től minden adózónak alkalmaznia kell az új számlázási szabályokat az időszakos elszámolású ügyletekre vonatkozóan, mely szabályok már korábban a 2015. július 1-től hatályba léptek a tanácsadási és auditszolgáltatásokat vagy számviteli tevékenységet végzők számára.

A termékértékesítésnél a számlázási szabályok nem változnak. Az Áfa szempontjából a teljesítés napjának elsőként a szállítás napját, vagy adott esetben, az előleg kifizetésének napját kell figyelembe venni.

Az alkalmi jellegű szolgáltatásnyújtásoknál, a számlázási szabályok szintén nem változnak: Az Áfa szempontjából a teljesítés napjának elsőként a szolgáltatás teljesítésének napját vagy adott esetben, az előleg megfizetésének napját kell figyelembe venni.

A rendszeres vagy folyamatos termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás számlázásánál, mely naptári időszak szerint kerül számlázásra, (például a hónap végén) a szabályok megváltoztak:

  1. Ha mind a számlakibocsátás, mind az esedékesség megelőzi az elszámolási időszak utolsó napját, akkor a teljesítés a számlakibocsátás időpontja
  1. Ha az esedékesség megelőzi az elszámolási időszak utolsó napját, vagy arra esik, ugyanakkor a számlakibocsátás az elszámolási időszak utolsó napját követi, akkor az elszámolási időszak utolsó napja a teljesítés időpontja
  1. Ha az esedékesség az időszak utolsó napját követi, de az időszak utolsó napját követő 60. napot nem éri el, ekkor függetlenül a számlakibocsátás időpontjától az esedékesség a teljesítés időpontja
  1. Ha az esedékesség az időszak utolsó napját követő 60. napon túli, akkor függetlenül a számlakibocsátás időpontjától a teljesítési idő az elszámolási időszak utolsó napját követő 60 nap.

Visszajelzés

    Név (kötelező)

    Üzenet

    Írja be a kódot: captcha