A munkabér

megosztás:

Az alapbérnek legalább a minimálbért kell meghatározni (Mt 136). Az alapbér általában egy hónapra vonatkozó bért jelent, viszont jelenthet 174 órával megegyező általános teljes napi munkavégzést is. A részmunkaidőre vonatkozó bér az így kapott egy órára járó alapbér időarányos része alapján kerül kiszámításra.

 

Az alapbér nem tartalmazza a törvény által előírt pótlékokat, mint pl. a vasárnapokon, ünnepnapokon végzett munkáért illetve az éjszakai munkavégzésért járó pótlékokat

 

A munkabér a ledolgozott időszak alapján kerülhet meghatározásra, melynek része tartalmazhat teljesítménybér is.

Teljesítménybér

A munkabért teljesítménybérként is meg lehet határozni, tehát a munkavállaló által legyártásra vagy megmunkálásra került darabszám alapján. Ezt a számítási módon mindenképpen szerepeltetni kell a munkaszerzősben (Mt 137). A 100 %-os teljesítménynormának megfelelő munkabérnek legalább a minimálbér értékét el kell érnie.

 

Azon munkaszerződésnek, amely csak a teljesítménybérről rendelkezik, tartalmaznia kell egy különleges záradékot, amely szerint, ha a munkavállaló nem teljesíti az előírt normát, munkabére nem lehet kevesebb, mint a minimálbér 50%-a.

 

A munkáltató előre határozza meg a teljesítménykövetelményt, amelynek 100 %-ban teljesíthetőnek kell lennie a teljes munkaidő keretén belül, figyelembe véve a munkaszervezettséget illetve a rendelkezésre bocsátott munkaeszközök használatát.

 

A munkavállaló munkáját nem zavarhatja a munkakörnyezete, sem technikai problémák. Vita esetén, a munkáltatónak bizonyítania kell, hogy a norma nem teljesítése nem az elégtelen munkakörnyezetből vagy a technikai problémákból ered.

 

Azon munkabérek, amelyek teljesítménykövetelményhez vannak kötve, és a munkavállalón kívül további személyek közreműködése is szükségessé válik annak megvalósításához, nem minősíthető teljesítménybérnek. Ez esetben változó bér, bérpótlék és egyéb jutalmazás lehetséges.

 

Lehetőség van továbbá egy olyan munkaszerződés megkötésére, amelyben a munkabér egyrészről fix órabért, másrészről pedig teljesítménybért tartalmaz.

Visszajelzés

    Név (kötelező)

    Üzenet

    Írja be a kódot: captcha