Eltérő közösségi tagállami áfa visszatérítése

megosztás:

Azon magyar vállalkozások, amelyek a Közösség eltérő tagállamában végzett kereskedelmi tevékenységük után fizettek áfát, visszatéríttethetik azt bizonyos feltételek mellett a számla kiállító országában.

 

A visszatérítési kérelmet az ELEKAFA elektronikus nyomtatványon kell benyújtani a magyar társaság könyvelőjének legkésőbb a visszatérítési időszakot követő naptári év szeptember 30-ig. Tehát a 2016-ban keletkezett külföldi áfát 2017. szeptember 30. előtt kell visszaigényelni a 17ELEKAFA nyomtatványon.

A magyar adóhatóság továbbítja az áfa visszaigénylési kérelmet az adót visszatérítő közösségi tagállam adóhatósága részére. Számos közösségi tagállam nem engedélyezi az áfa visszatérítést bizonyos költségfajtákra (reprezentációs költségek, gépjárművek, üzemanyag, stb.).

 

A 400 eurónál kevesebb összegű áfa nem kerül visszatérítésre. Az adóvisszatéríttetési kérelem legalább 3 hónapra és legfeljebb 12 hónapra vonatkozhat.

 

A kérelem feldolgozásának időtartama általában 4 hónap. A magyar adóhatóság kérhet egyéb dokumentációt a kérelem megvizsgálásához és további 2 hónap haladékot az elbíráláshoz. Az adóhatóság a kérelem benyújtásának időpontjától számítva összesen 8 hónapot vehet igénybe a kérelem megvizsgálásához, illetve további 10 napot a jóváhagyott áfa visszaigénylés kiutalásához.

 

Visszajelzés

    Név (kötelező)

    Üzenet

    Írja be a kódot: captcha