Munkavédelmi képviselők

megosztás:
  1. július 8-tól, minden 20 főt elérő vállalkozásnak kötelező (5 évre szóló megbízással) munkavédelmi képviselőt választani.
  • Azon vállalatoknál, ahol már van választott munkavédelmi képviselő, a következő munkavédelmi képviselő választásakor a munkavédelemről szóló 1993-XCIII. törvény megváltozott rendelkezéseit kell figyelembe venni.
  • A többi vállalatnak a munkavédelmi képviselő választást a munkavédelemről szóló 1993-XCIII. törvény hatálybalépését követő fél éven belül, tehát 2016. év végéig meg kell tartania. (forrás: Mvt. 1993-XCIII 70/A (1) és (2) bekezdése)
  • A vállalatoknak biztosítaniuk kell a munkavédelmi képviselő megválasztását követő egy éven belül a képviselő legalább 16 órás képzését, ezt követően pedig évente legalább 8 órás továbbképzésben való részvételét. (forrás: Mvt. 1993-XCIII 75 (1) bekezdése)

 

A munkavédelmi képviselők munkajogi védelmére vonatkozó szabályozás konkretizálásra került a Munka Törvénykönyvének 273. § (1) és (2) bekezdésében. Ennek értelmében egy munkavédelmi képviselő munkaviszonyának a munkáltató által felmondással történő megszüntetéséhez a munkavédelmi bizottság tagjainak előzetes egyetértése szükséges. Ez a védelem a munkavédelmi képviselő munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatására is kiterjed és a tisztségviselőt megbízatásának idejére valamint annak megszűnését követő 6 hónapra illeti meg, feltéve, ha a tisztségét legalább 12 hónapon át betöltötte.

workers

Visszajelzés

    Név (kötelező)

    Üzenet

    Írja be a kódot: captcha