Vasárnapi, ünnepnapi, éjszakai bérpótlékok

megosztás:

A bérpótlékok számítási alapja a munkavállaló alapbére, figyelembe véve, hogy a havi teljes munkaidő esetében ez 174 órát jelent (Mt 139). A bérpótlékok mértéke a kollektív szerződésekben módosítható, növelhető vagy csökkenthető, viszont a munkaszerződésekben csak abban az esetben módosítható, amennyiben az a munkavállaló javára történik.

 

A rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál vagy munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére az alapbér 50%-ának megfelelő bérpótlék jár (Mt 140).

 

A munkaszüneti napon (azaz szombaton vagy vasárnap) történő munkavégzés után 100% bérpótlék jár. Ez a bérpótlék jár a húsvét- vagy a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén is. Természetesen a ledolgozott munkaidő után is jár a jövedelem.

 

agenda

Erre a bérpótlékra jogosult a több műszakos tevékenység keretében foglalkoztatott, a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott illetve a kereskedelemben és kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkavállaló.

 

Azonban nem jogosultak a pótlékra azok a munkavállalók, akik még vasárnap tekintetében is megszakítás nélküli tevékenységet, idényjellegű munkát végeznek vagy részmunkaidőben dolgoznak.

 

30% műszakpótlék jár azon munkavállalóknak, amelyeknek a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik és tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt végeznek munkát (Mt 141). Nevezetesen azon munkavállalókra vonatkozik a fenti alkalmazás, akiknek havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

 

Tehát a tizennyolc és reggel hat óra közötti munkavégzés önmagában még nem jogosít fel az éjszakai műszakpótlékra: szükséges, az a feltétel is, hogy a napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változzon.

 

A munkavállalóknak – a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve – 20 óra és reggel 6 óra közötti éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, 15% bérpótlék jár (Mt 141).

 

Visszajelzés

    Név (kötelező)

    Üzenet

    Írja be a kódot: captcha